Louis Couperus - Extase

Uitgebreide boekverslagen van Nederlandstalige literatuur tot ca. 1980 en informatie over de schrijvers
Gast

Louis Couperus - Extase

Berichtdoor Gast » 01 Jan 2009, 12:27

Dolf van Attema was op zijn wandeling na den eten aangegaan bij de zuster zijner vrouw, Cecile van Even, op de Scheveningseweg, en hij wachtte in de kleine voorsalon, wandelend tussen ...(openingszin van de roman)

Dit boek droeg Louis Couperus op aan het Geluk en Leed tesamen. Cecile van Even is een weduwe met twee kinderen, die sinds het overlijden van haar echtgenoot niet meer buitenshuis komt. Maar Dolf, haar schoonbroer, weet haar te overtuigen toch eens terug bij haar zuster Amélie langs te komen. Tijdens dit bezoek maakt Cecile kennis met Taco Quaerts.

Het thema van dit boek is de liefde in twee belangrijke facetten : het puur menselijke, en het meer verhevene. Taco is eigenlijk een gespleten persoonlijkheid, en dit ligt aan de basis van zijn, en Cecile's tweestrijd.
Taco, die van nature nogal aan het menselijke vasthangt (fysische liefde) ontdekt in Cecile zijn meer verheven liefde, en voor hem moet zij een madonna zijn. Hij ervaart de bezoeken aan Cecile als zijn geluksmomenten. Anderzijds heeft Cecile het moeilijk met het feit dat zij voor Taco alleen de verheven madonna mag zijn.

Louis Couperus beschrijft deze dubbele tweestrijd in een voor ons misschien wat antiek aandoende stijl, met vooral uitvoerige aandacht voor de innerlijke evolutie van de verschillende karakters.

Rutger

Terug naar “Nederlandse en Vlaamse Literatuur tot ca 1980”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast