# Arianna Huffington - Maria Callas

Reacties op recensies van, door Leestafelleden gelezen, non-fictie boeken.
Renate
Berichten: 3341
Lid geworden op: 22 Jun 2014, 15:29

# Arianna Huffington - Maria Callas

Berichtdoor Renate » 10 Sep 2017, 16:31

Arianna Huffington - Maria Callas
Het dramatische leven van de meest betoverende zangeres van de twintigste eeuw

Bij het bekijken van dit boek vallen 2 dingen op. In de eerste plaats dat het al in 1980 in het Engels is verschenen, hetgeen betekent dat het pas na 37 jaar vertaald is. In de tweede plaats staat bij het copyright uit 1980 de naam Agapi Stassinopoulos. Dat is de zus van Arianna Huffington, die dit boek toch echt zelf heeft geschreven.

In het boek staat het leven van Maria Callas centraal en het verhaal wordt in chronologische volgorde verteld. Vreemd is wel dat in het eerste hoofdstuk de jaren 1913 tot 1936 centraal staan en dat volgens de inhoudsopgave het tweede hoofdstuk het verhaal vanaf 1923 (Het geboortejaar van Maria Callas) tot 1941 vertelt. Dat klopt niet want hoofdstuk 2 begint echt tegen het einde van 1936.

De geboorte van Maria is een teleurstelling voor haar moeder, die op een zoon had gehoopt, om haar aan tyfus overleden Wassily te vervangen. Het gezin is ruim 5 maanden eerder vanuit Griekenland naar de Verenigde Staten geëmigreerd, iets waar Evangelia, de moeder van Maria het helemaal niet mee eens was. Na de geboorte van de dochter kan ze alleen maar roepen: "Haal haar weg!" Het kind krijgt uiteindelijk de namen Cecilia Sophia Anna Maria. De naam Kalogeropoulos wordt officieel gewijzigd in Callas, om aan te geven dat het de bedoeling is om van Amerika hun permanente woonplaats te maken.
Maria wordt een plomp meisje, dat het niet gemakkelijk heeft. Haar moeder geeft de voorkeur aan haar oudere zusje Jackie en ook op school heeft ze het niet gemakkelijk. Als ze 10 is, blijkt Maria goed te kunnen zingen en terwijl ze zelf nog droomt van een carrière als tandarts, heeft haar moeder dan al besloten dat ze zangeres zal worden en niet zomaar een zangeres, maar een wereldberoemde zangeres. Hiervoor zal alles moeten wijken en de jeugd van Maria staat voortaan vooral in het teken van de muziek. Ze doet mee aan talentenshows, radioprogramma's en eindeloze wedstrijden. Haar emotionele noden raken op de achtergrond.
In 1936 vertrekt Evangelia met haar twee dochters naar Griekenland, omdat ze van mening is dat Maria hier de opleiding kan krijgen die ze nodig heeft. De vader George blijft in Amerika achter. Dan krijgen we een verhaal over de kanaries David en Elmina. Maria verwondert zich over de zang van David en wil haar stem net zo kunnen beheersen als de kanarie. David blijft doorzingen, terwijl Maria het uiteindelijk op moet geven. Later neemt ze wraak op het kanarieras, als Elmina flauwvalt terwijl Maria een aria uit Lucia afraffelt. Dit herhaalt zich nog 2 keer tijdens de zangoefeningen van Maria en daar Evangelia het zat is om het vogeltje water met cognac in het snaveltje te gieten, mag Maria voortaan pas gaan zingen als Elmina in de meest geisoleerde kamer in huis is.
In de oorlog zingt Maria ook voor Duitse soldaten, hetgeen haar na de oorlog niet in dank werd afgenomen. Na de bevrijding van Griekenland volgt de burgeroorlog en Maria vertrekt in september 1945 alleen naar Amerika. Haar lerares adviseert haar om naar Italië te gaan, maar dit advies wordt niet opgevolgd.
Het boek gaat niet alleen over de zangcarrière van Maria Callas, maar ook over de mannen in haar leven, waarvan Onassis vermoedelijk de bekendste is. De zang van Maria Callas zorgt ook voor de nodige controverses, waarbij de fans van Renata Tebaldi en die van Maria Callas tegenover elkaar staan. Tegen het eind van het boek wordt er zelfs nog een vechtpartij beschreven na een optreden van Maria Callas, waarbij Yves St. Laurent zelfs iemand tegen de schenen schopt, terwijl een respectabele oude dame een lid van de andere partij zijn bril van zijn gezicht trok. Het leven van Maria Callas is gevuld met hoogte- en dieptepunten, die in dit boek ter sprake komen. In het midden van het boek zit ook nog een fotokatern, maar op geen van de foto's zie ik het plompe meisje uit het begin.
Wat ik wel mis is een personenregister en misschien een lijst met de belangrijkste personen, want soms kom je ineens een naam tegen, waarvan je niet meer weet wie er nu eigenlijk bedoeld wordt.

Uitgeverij Xander 2017
ISBN 978 94 0160 737 7
NUR 320
432 bladzijden

Renate
Berichten: 3341
Lid geworden op: 22 Jun 2014, 15:29

Re: # Arianna Huffington - Maria Callas

Berichtdoor Renate » 16 Sep 2017, 14:53

Gisteren in 'Met het oog op morgen' was er ook nog aandacht voor deze zangeres en dit boek werd ook nog genoemd. Ik kreeg de indruk dat dit boek al eerder is uitgegeven.
http://www.nporadio1.nl/nos-met-het-oog ... ria-callas

Dettie
Site Admin
Berichten: 32143
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Re: # Arianna Huffington - Maria Callas

Berichtdoor Dettie » 17 Sep 2017, 11:06

Ha dank je renate, ik ga het straks kijken. Ik zie dat ik vergeten ben je recensie op de site te zetten. Ga ik vandaag doen.

Dettie

Willeke
Berichten: 791
Lid geworden op: 24 Apr 2014, 12:12

Re: # Arianna Huffington - Maria Callas

Berichtdoor Willeke » 18 Sep 2017, 10:48

Wat een levendige recensie heb je er van gemaakt. Ik zie de tegen schenen schoppende Yves St Laurent en de brillen trekkende oude dame helemaal voor me.

Verder een boeiende recensies over een boeiende vrouw.

Renate
Berichten: 3341
Lid geworden op: 22 Jun 2014, 15:29

Re: # Arianna Huffington - Maria Callas

Berichtdoor Renate » 18 Sep 2017, 11:05

Ik zag dat ook voor me. Ik las het net nadat ik op had gemerkt dat er bij muziek tenminste geen vechtpartijen waren, zulks in tegenstelling tot bij voetbal.

Willeke
Berichten: 791
Lid geworden op: 24 Apr 2014, 12:12

Re: # Arianna Huffington - Maria Callas

Berichtdoor Willeke » 21 Sep 2017, 20:08

Ha ha, dat is wel erg toevallig inderdaad. Je werd meteen gelogenstraft. ( Of zeg je dat niet zo?)

Maar in zijn algemeenheid had je wel gelijk natuurlijk


Terug naar “Non-fictie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten