Een nieuw Algemeen Letterkundig Lexicon

Literaire termen en technieken
Dettie
Site Admin
Berichten: 34385
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Een nieuw Algemeen Letterkundig Lexicon

Berichtdoor Dettie » 30 Nov 2012, 12:39

Een nieuw Algemeen Letterkundig Lexicon

http://www.dbnl.org/tekst/dela012alge01_01/

Gisteren 29 november 2012 is op de Dag van het literatuuronderwijs in Rotterdam het Algemeen Letterkundig Lexicon gepresenteerd. Dit lexicon biedt beknopte definities van meer dan 4000 termen op het terrein van de letteren, in de meest brede zin van het woord: stromingen, periodes en genres; de klassieke retorica en metriek; de moderne, stilistiek; de hedendaagse literatuurtheorie; de ‘populaire’ vormen van literatuur die mondeling, via de massamedia of in digitale omgevingen circuleren; de wereld van drama en theater, de versleer en de verteltheorie; de teksteditie, codicologie, boekwetenschap en andere hulpwetenschappen en zusterdisciplines; ook een aantal raakvlakken met andere kunstvormen zoals de muziek worden bestreken.

Vierduizend termen voor tal van gebruikers
Dit lexicon verklaart specifieke concepten uit de academische literatuurwetenschap maar ook schijnbaar eenvoudige termen als ‘gedicht’, ‘roman’ of ‘rijm’. Het vermeldt meer dan 4000 termen, bevat 3000 lemmata, en beloopt, wanneer het gedrukt zou worden, een omvang van meer dan 2500 pagina’s. In de filosofie van open access wordt het gratis aangeboden in de DBNL.
Op deze wijze hoopt de redactie heel wat doelgroepen van dienst te kunnen zijn: leerlingen van middelbare scholen, studenten, leraren, onderzoekers, critici, journalisten, uitgevers en tal van algemene gebruikers met interesse in de letteren. Dankzij de grenzeloze mogelijkheden van het digitale medium kunnen bovendien studenten en collega's extra muros er gebruik van maken.

Lees verder http://www.dbnl.org/nieuws/nieuws.php?l=2012_11_29

Dettie

Terug naar “Literaire termen en technieken”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast