Mohsin Hamid - Exit West

Reacties op recensies van, door leden gelezen, boeken en discussie samenleesboeken
berdine
Berichten: 3158
Lid geworden op: 23 Mei 2006, 20:42
Locatie: breda

Mohsin Hamid - Exit West

Berichtdoor berdine » 29 Aug 2017, 10:56

Achterflap: Twee jonge mensen ontmoeten elkaar in een stad aan de vooravond van een burgeroorlog. De moderne Nadia wordt verliefd op de aardige en bescheiden Saïd, terwijl de situatie in het land steeds explosiever wordt. Dan horen ze over deuren die je, tegen betaling, naar een veiligere plaats in het Westen leiden. Als Saïd en Nadia geen andere mogelijkheid meer zien, besluiten ze over de drempel te stappen, richting een onbekende wereld.
Exit west is een liefdesverhaal in tijden van migratie. Mohsin Hamid vat in deze intieme roman de dagelijkse realiteit samen van het tegemoet treden van een onzekere toekomst en het achterlaten van hetgeen je liefhebt.


Ontroerend verhaal over twee gewone jonge mensen, die een gewoon leven willen leiden, maar worden gehinderd door de beperkingen in hun steeds kleiner en gevaarlijker leefgebied. Met veel inlevingsvermogen vertelt Hamid hun belevenissen en de problemen waarmee ze te maken krijgen: het achterlaten van je ouders, het bovenop elkaar leven in - in het beste geval - een enkel kamertje, de terreur van autochtone knokploegen, het gebrek aan eten en voorzieningen. De auteur neemt afstand door het verhaal te vertellen op de manier van een sprookje. Daarnaast zijn Nadia en Saïd moderne jongeren, met mobieltjes en internet, die niets met geloof hebben (Nadia) of die dat op een rustige stille manier belijden (Saïd). Over hun moeilijke reis wordt niets verteld. Ze stappen eenvoudig door een deur en belanden op Mykonos, in Londen en uiteindelijk in Californië. Met pijn in je hart zie je de verwijdering tussen de twee groeien, ieder op zoek naar zijn eigen weg.
De auteur kreeg les van o.a. Toni Morrison. Dat trof mij, omdat dit boek dezelfde weemoedige sfeer opriep als Beminde.

Terug naar “Door leden gelezen boeken en samenleesboeken”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 2 gasten