Thema november 2017 - Boeken met stevig materiaal

Elke maand een nieuw thema vertaald in boeken
Dettie
Site Admin
Berichten: 34636
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Re: Thema november 2017 - Boeken met stevig materiaal

Berichtdoor Dettie » 22 Nov 2017, 13:43

Citaat van de dag

De vraag is niet wie de eerste steen gaat werpen; de vraag is wie er het eerst iets mee gaat bouwen.

Sloan Wilson (1920-2003)
Amerikaans romanschrijver

Dettie
Site Admin
Berichten: 34636
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Re: Thema november 2017 - Boeken met stevig materiaal

Berichtdoor Dettie » 26 Nov 2017, 12:00

Staal
Silvia AvalloneDe dertienjarige Anna en Francesca wonen in hetzelfde appartementencomplex in Piombino, een klein industriestadje aan de Italiaanse kust met uitzicht op het eiland Elba. Elba is voor de rijken en toeristen, en onbereikbaar voor het gewone volk dat zijn brood verdient in de plaatselijke staalfabrieken. De meisjes zijn vanaf hun vroege jeugd onafscheidelijk, maar op de drempel van volwassenheid moeten zij afscheid nemen van hun zo vertrouwde leven en begint alles te draaien om hun verlangen als vrouw bewonderd te worden. In hun troosteloze arbeiderswijk proberen Anna en Francesca hun ontluikende seksualiteit uit te buiten om de bedrukte sfeer thuis te ontvluchten. Dan komt op een dag de liefde uit een onverwachte hoek, waardoor de onoverwinnelijke vriendschap tussen Anna en Francesca op losse schroeven komt te staan.
Silvia Avallone beschrijft op uiterst gevoelige wijze de levens van twee opgroeiende meisjes die gevangen zitten tussen conflicterende emoties van liefde en rivaliteit. Een nieuwe Italiaanse stem, een jonge schrijfster die door haar psychologische scherpzinnigheid een verpletterende indruk achterlaat.


Recensie
De Italiaanse schrijfster (*1984) studeerde filosofie. 'Staal' (Acciaio, 2010) is haar romandebuut. Het verhaal speelt in Piombino (Toscane), dat beheerst wordt door de staalfabriek Lucchini, waar duizenden mensen werken. Deze wonen meest in grauwe arbeidersflats, maar wel dicht bij het strand. Twee pubermeisjes zijn hartsvriendinnen, maar naarmate ze opgroeien voelen ze een dreigende verwijdering, die ook komt. Dit is het hoofdthema. Hieromheen spelen verschillende andere thema's: het werk op de fabriek van hun vaders, broers en vrienden, de vlucht uit de dagelijkse grauwheid in een rauw uitgaansleven vol drank, drugs en seks, een weinig gelukkig huiselijk leven in de gezinnen van de twee meisjes, met vaders die niet deugen, enz.
De roman kreeg meteen veel lof en onderscheidingen. Terecht, maar het boek vertoont ook typische debuut-euvels: overladenheid, uitvoerigheid en pathetiek. Bij meer soberheid in thema's, gebeurtenissen en verteltrant had het boek waarschijnlijk gewonnen. Nu valt de spanning soms weg. De vertaling laat weinig te wensen over. Kleine druk.
Dr. M.C.A. v.d. Heijden


ISBN 9789023458227 | Paperback | 352 pagina's | De Bezige Bij | november 2010
Vertaald door Manon Smits

Dettie
Site Admin
Berichten: 34636
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Re: Thema november 2017 - Boeken met stevig materiaal

Berichtdoor Dettie » 26 Nov 2017, 12:00

Citaat van de dag

Het fijnste staal is ooit door het heetste vuur gegaan.

Richard Nixon
37e president van de Verenigde Staten van 1969 tot 1974

Dettie
Site Admin
Berichten: 34636
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Re: Thema november 2017 - Boeken met stevig materiaal

Berichtdoor Dettie » 27 Nov 2017, 10:41

Een melodie van ijzer en staal
Benjamin LacombeEen muzikaal sprookje waarin de jonge Alexander een beeldschoon zigeunermeisje ontmoet en ontdekt dat hij een bijzondere gave heeft voor muziek.

Dit prachtig geïllustreerde boek dompelt je onder in de speelse en kleurrijke wereld van artiesten, zigeuners en flamenco. Het is een verhaal waarin een open geest de angst voor het onbekende overwint, waarin liefde en muziek krachtiger blijken dan vooroordelen en waarin duidelijk wordt dat er in iedereen talent schuilt.

Luxe-uitgave op groot formaat met stofband en gouden foliedruk.


Recensie
Het circus komt in de stad. Alexander sluit vriendschap, wordt verliefd, leert gitaar spelen, en mag mee optreden. Vlak, fragmentarisch verhaal over een kort tijdsbestek. De epiloog suggereert dat hij trouwt met poppenspeelster Elena.
De circusmensen worden 'kermisklanten' genoemd (al is een kermis niet hetzelfde als een circus). Vreemd vertaald: onder andere openhartig [hartelijk] gelach; Spaanse uitdrukkingen zijn vertaald, maar twee complete liedjes niet, evenmin als de Franse teksten op de circusaffiches.
Groot formaat prentenboek, deels met prenten in vogelperspectief. Een pagina tekst naast een paginagrote plaat wordt afgewisseld met een tekstloze plaat over twee bladzijden. Figuren met grote hoofden en ogen, type zigeuner met traan, surrealistisch belicht; de 13-jarige Alexander lijkt wel zes. De sociale achtergronden van de grauwe industriestad en het kleurige circus blijven vaag.
Fraai verzorgd boek, voorplat met de hoofdfiguren op een hoge fabrieksschoorsteen; rood linnen rug, gouden belettering, vignetten en silhouetten. Glad, ingenaaid papier. Vervreemdend verhaal, sombere sfeer. Vanaf ca. 10 jaar.
Hendrien Kars-ten Cate


ISBN 9789059326552 | Paperback | 34 pagina's | Schuyt & Co van Halewyck | oktober 2010
Vertaald door Natascha Loontjens Hella D'Haeyer

Dettie
Site Admin
Berichten: 34636
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Re: Thema november 2017 - Boeken met stevig materiaal

Berichtdoor Dettie » 28 Nov 2017, 12:23

Jaren van lood
een Marokkaanse familiekroniek
Sietske de Boer


In Jaren van lood kijkt de zevenentachtigjarige Ali El Manouzi terug op een bewogen en strijdbaar leven. Als jongen helpt hij zijn vader in de gewapende strijd tegen de Fransen, die het land koloniseren. De strijd gaat door tot in de jaren vijftig, wanneer landen in Noord-Afrika en elders in de wereld hun onafhankelijkheid opeisen.
Zelfstandigheid (in 1956) brengt de Marokkaanse bevolking echter niet de lang verwachte vrijheid, en de Manouzi's blijven politiek actief, nu tegen de almacht van koning en overheid. Vooral tijdens de jaren zestig tot en met tachtig - jaren van virulente binnenlandse repressie ('Les années de plomb') - betalen de Manouzi's en andere families een zware tol: sommige familieleden betalen met hun leven, andere vluchten naar Nederland en Frankrijk.
De Manouzi's leven nog steeds met de allesverterende onzekerheid over het lot van de oudste zoon, Houcine El Manouzi, die in 1972 in Tunesië werd ontvoerd.


'Jaren van Lood' werd in 2005 in Marokko in het Frans vertaald en uitgegeven door Le Fennec in Casablanca. Er wordt nu gewerkt aan een Arabische vertaling, in samenwerking met het Fonds voor de Letteren.


ISBN 9789462250147 | E-book | 155 pagina's | Fosfor | januari 2013

Dettie
Site Admin
Berichten: 34636
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Re: Thema november 2017 - Boeken met stevig materiaal

Berichtdoor Dettie » 28 Nov 2017, 12:23

Citaat van de dag

Zelfs gevleugelde woorden vliegen niet ver als ze lood in hun wieken hebben.

Eric de Preester
Vlaams dichter, textielontwerper en beeldend kunstenaar

Dettie
Site Admin
Berichten: 34636
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Re: Thema november 2017 - Boeken met stevig materiaal

Berichtdoor Dettie » 29 Nov 2017, 11:42

Het kabinet van de familie Staal
Yolanda EntiusKobe heeft zijn leven lang hard gewerkt, hij drinkt niet, hij gokt niet, hij gaat niet naar de hoeren. Dat is de waarheid en dat, vindt Kobe, is het enige dat telt. Hij zweert bij de dingen die je kunt vastleggen of tellen; kiekjes of de inhoud van je portemonnee. Zijn jongste dochter Mees gelooft daar niet zo in, niet in getallen of in foto's die de waarheid zouden kunnen vangen, noch in het strikte onderscheid tussen feit en fictie. Zij kent haar niet, deze waarheid, en zeker niet die van de familie, want daarover wordt gezwegen. En omdat je over zaken waarover niet gepraat mag worden al gauw gaat speculeren, doet zij dat. Want wat is er nou eigenlijk met haar dode broertje gebeurd en waarom ging haar zus zo plotseling op kamers? Waarom probeert haar moeder haar nog altijd bang te maken? 'Jij weet niet waartoe je vader allemaal in staat is,' waarschuwt ze. Nee, dat weet Mees niet, maar haar voorstellingsvermogen is zo langzamerhand grenzeloos.

Op haar 41ste, als Mees voor een belangrijke keuze staat, wordt het tijd om aan dat gespeculeer een eind te maken. Ze gaat naar Luuk die in de bergen woont. Misschien kan hij haar helpen de familiegeheimen te ontraadselen. Met liefde, humor en precisie laat Yolanda Entius zien hoe een familie uit elkaar valt als er over de zere plekken niet gepraat, gefluisterd of nagedacht mag worden.

Recensie
Met 'Rakelings' (2006) won zij de Selexyz Debuutprijs, in haar vervolgromans zette zij telkens op indringende wijze zeer menselijke personages neer, en met haar vierde roman laat Yolanda Entius (1961) zien dat invoelend en dicht op de huid vertellen haar handelsmerk is geworden. Het verhaal, dat naar eigen zeggen sterk autobiografische elementen bevat, laat de worstelingen zien van een kil en explosief gezinsleven.

Entius kiest voor de moeilijkste weg, door niet alleen de kant van de drie dochters te kiezen, maar ook begrip te zoeken voor de twee ogenschijnlijke 'boosdoeners': de tirannieke vader Kobe, die door het leven is gefrustreerd, en de bange moeder Muis, die voortdurend probeert de 'elementen' uit elkaar te houden en een uitbarsting te voorkomen. Dochter Mees is de ik-persoon wiens perspectief wordt gehanteerd, maar op intrigerende wijze gunt de schrijfster ons toch een blik in het gevoelsleven van de andere personages. Die invoelende vertelstijl loodst de lezer door de zware thematiek heen. Een sterk geschreven en aangrijpende familieroman. Kleine druk.
Jelmer Soes

ISBN 9789059363069 | Paperback | 222 pagina's | Cossee| februari 2011

Dettie
Site Admin
Berichten: 34636
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Re: Thema november 2017 - Boeken met stevig materiaal

Berichtdoor Dettie » 29 Nov 2017, 11:42

Citaat van de dag

Een dieet helpt veel meer om uw wilskracht te stalen dan om uw kilo's te stelen.

Gerd de Ley
Vlaams schrijver.

Dettie
Site Admin
Berichten: 34636
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Re: Thema november 2017 - Boeken met stevig materiaal

Berichtdoor Dettie » 29 Nov 2017, 11:43

In het citaat is de betekenis van staal wel anders maar er waren weinig citaten met het woord staal te vinden. Dus dan deze maar.

Dettie

Dettie
Site Admin
Berichten: 34636
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Re: Thema november 2017 - Boeken met stevig materiaal

Berichtdoor Dettie » 30 Nov 2017, 11:51

Stad in marmer
Jona Lendering


Hoe zag het dagelijks leven in het oude Rome eruit? Waar woonden en werkten de Romeinen? Hoe gingen ze om met hun slaven? Wat gebeurde er in de talloze tempels, in de Circus, in het Colosseum, op het Marsveld en op het Forum?
Ruim driehonderd vertaalde Latijnse, Griekse en Hebreeuwse teksten bieden ons een verrassend uitzicht op de talrijke antieke overblijfselen die nog altijd het straatbeeld van Rome bepalen. We bezoeken tempels, paleizen, theaters, badhuizen, maar ook markten, getto's en sloppenwijken, waarbij tijdgenoten ons inwijden in de dagelijkse gang van zaken.

Recensie

Dit smaakvol uitgegeven boek is een zeer originele gids voor de bezoeker van Rome. Het behandelt de antieke stad aan de hand van de geschreven bronnen. Als uitgangspunt wordt genomen de Severische periode (begin derde eeuw na Chr.) toen de stad haar grootste omvang bereikte. Twee inleidende hoofdstukken behandelen de geschiedenis tot en met die tijd en een kort slothoofdstuk de laat-antieke periode. De stad is opgedeeld in delen (zuiden en westen, forum romanum, Colosseum en keizerfora), waarbij beschreven wordt hoe ze er in de keizertijd uitzagen, wat men er deed en hoe hierover gedacht werd.
De tekst is gelardeerd met welgekozen fragmenten uit de antieke bronnen (in bestaande of speciaal voor dit boek gemaakt Nederlandse vertaling).
Het resultaat is een zeer leesbaar boek dat voor ieder die in Rome is, interessante achtergrondsinformatie biedt bij de vele beroemde antieke toeristenattracties. Het daagt uit om niet alleen de antieke monumenten te bewonderen, maar laat de oudheid voor de lezer ook echt leven. Met een aantal kleine zwart-witfoto's, enkele plattegronden, eindnoten en een register.
Redactie Biblion


ISBN 9789025331597 | Paperback | 349 pagina's | Athenaeum | februari 2007

Dettie
Site Admin
Berichten: 34636
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Re: Thema november 2017 - Boeken met stevig materiaal

Berichtdoor Dettie » 30 Nov 2017, 11:52

Citaat van de dag

Echte pleister is beter dan vals marmer.

Hendrik Petrus Berlage
Nederlands architect en stedebouwkundige 1856-1934

Dettie
Site Admin
Berichten: 34636
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Re: Thema november 2017 - Boeken met stevig materiaal

Berichtdoor Dettie » 01 Dec 2017, 13:09

Zoals altijd is de maand weer omgevlogen.
Helaas lukte het me niet elke dag een themaboek te plaatsen, maar Berdine's lijsten heb ik allemaal bewaard dus ze kunnen later nog een keer gebruikt worden zodat de rest van de boeken geplaatst kunnen worden.

Opnieuw bedankt Berdine voor je vele werk!

Dettie


Terug naar “Thema's”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten